Nowotwór prostaty

Wątek o życiu i wszystkim, co zajmuje Ci czas na co dzień.
maślak

Nowotwór prostaty

Post autor: maślak »

Jakie objawy daje nowotwór prostaty i jakie są szanse na wyleczenie? dowiedziałem się niedawno, że dwóch mężczyzn w mojej rodzinie zmarło na taki nowotwór i mimo młodego wieku zaczynam się bardzo bać że i mnie to czeka. Są jakieś sposoby żeby zapobiec rozwojowi choroby?
Awatar użytkownika
radosny12

Re: Nowotwór prostaty

Post autor: radosny12 »

Myślę, że nie ma co się martwić na zapas, jesteś w grupie ryzyka dlatego już teraz wybierz się do urologa na kontrolne badanie, on dokładnie poinformuje Cię jak często powinieneś się u niego pojawiać. O objawach, metodach leczenia dowiesz się na stronie https://zabiegidavinci.pl/baza-wiedzy/rak-prostaty/ . Na pewno wczesne wykrycie raka prostaty zwiększa szanse pacjenta na wyleczenie. Rak prostaty jest chorobą dziedziczną ale nie jest regułą, że każdy mężczyzna w rodzinie gdzie pojawiały się przypadki nowotworu jest na niego narażony. Jeśli chcesz wiedzieć jak jest u Ciebie możesz skorzystać z badań genetycznych.
zołza

Re: Nowotwór prostaty

Post autor: zołza »

Ale masz w ogóle postawioną diagnozę? Czy tylko domniewasz, że możesz mieć?? Trzeba by było sprawdzić prostatę - chyba najpewniej wykonać badania usg i skonsultować się potem z lekarzem. W Warszawie jest klinika o nazwie Multimed. Tu masz szybkie terminy na taką diagnostykę. Polecam Ci.
ODPOWIEDZ