skrzynia biegow automat a olej
Różne tematy, niekoniecznie związane z motoryzacją.
skrzynia biegow automat a olej
Post autor: Gość »
Zastanawiam się, jak to jest z wymianą oleju w automatycznej skrzyni. Słyszałem różne opinie – jedni mówią, że trzeba to robić co kilka lat, inni, że co kilkadziesiąt tysięcy kilometrów. Ktoś wie, jak to wygląda w praktyce? Czy naprawdę trzeba to tak pilnować, żeby skrzynia się nie sypnęła?
Re: skrzynia biegow automat a olej
Wymiana oleju w automatycznej skrzyni biegów to bardzo ważna sprawa. Zazwyczaj zaleca się to robić co 60-100 tysięcy kilometrów, ale warto sprawdzić dokładne zalecenia producenta twojego samochodu. Niewymieniony olej może prowadzić do przedwczesnego zużycia skrzyni i poważnych awarii.
Niektórzy producenci zalecają wymianę oleju co 40 tysięcy kilometrów, zwłaszcza jeśli jeździsz w trudnych warunkach, np. w dużym mieście lub holujesz przyczepę. Regularna wymiana oleju to najlepszy sposób na utrzymanie automatu w dobrej kondycji, więc lepiej nie odkładać tego na później.
Jeśli nie wiesz, gdzie wymienić olej w automatycznej skrzyni biegów, polecam Auto Józefów. Oni robią to fachowo i w rozsądnej cenie. Sam byłem u nich na wymianie oleju i wszystko poszło szybko i sprawnie. Dają też dobre porady, więc na pewno nie przepłacisz za niepotrzebne rzeczy.
Dzięki za info! Nie miałem pojęcia, że aż tak ważna jest regularna wymiana oleju. Muszę to sprawdzić, bo nie pamiętam, kiedy ostatnio była robiona wymiana. Jeszcze raz dzięki za wszystkie wskazówki, mega pomocne!
Przejdź do
- Forum
- ↳ Motoryzacja
- ↳ Majsterkowanie
- ↳ Lifestyle
- ↳ Dom i ogród
- ↳ Ceny paliw
- ↳ GPS, nawigacja, lokalizacja pojazdów
- ↳ Hobby
- ↳ Sporty motoryzacyjne
- ↳ Finansowanie auta
- ↳ Auta do ślubu